خواص اسفناج

 


اسفناج يا اسپيناج گياه بومي ايران است و از اوايل قرن اول ميلادي کم کم به نقاط ديگر دنيا راه يافت. طوري که در تاريخ مسطور است اسفناج در قرن هفتم در چين و در قرن دوازدهم در اسپانيا کشت مي شده است.

اسفناج، گياهي است يک ساله، داراي ساقه اي راست، به ارتفاع نيم متر که برگ هاي آن پهن و نرم مثلثي شکل به رنگ سبز مي باشد. اسفناج نسبت به سرماي زمستان مقاوم است.

دو نوع اسفناج وجود دارد که بنام پاييزه و بهاره ناميده مي شود. اسفناج بهاره، در فصل بهار کاشته مي شود و به اسفناج انگليسي معروف است. نوع پاييزه آن که به خاک بسيار غني احتياج دارد، در پائيز کاشته مي شود. گل هاي اسفناج به رنگ سبز کمرنگ مي باشد.

اسفناج چون داراي مواد غذايي فراواني است کشت آن امروز در تمام نقاط دنيا معمول است.

 


تركيبات شيميايي :
اسفناج از نظر داشتن ويتامين B3  بسيار غني است، بنابراين داروي مهمي براي برطرف كردن بيماري پلاگر است. پلاگر يک نوع بيماري است که به علت کمبود ويتامين B3 در بدن به وجود مي آيد و نشانه هاي آن شامل: ضعف بدن، تشنج، اختلال در دستگاه هاضمه و بوجود آمدن لکه هاي قرمز روي بدن است.

اسفناج مقدار زيادي آهن، کلسيم، سديم،  پتاسيم، يد، مس، منيزيم  ، لسيتين  ، کلروفيل ، کاروتن ، اسيد اگزاليک و اسيد ارسنيک دارد و به علت داشتن منيزيم، جلوي پيشرفت سرطان  را مي گيرد.


 اسفناج از نظر داشتن ويتامين B3 بسيار غني است، بنابراين داروي مهمي براي برطرف كردن بيماري پلاگر است.

 

خواص غذايي و سلامتي :
برگ اسفناج از نظر طب قديم ايران كمي سرد است و برخي عقيده دارند كه متعادل است، يعني نه سرد است و نه گرم.

1) برگ اسفناج منبع غني ويتامين A  ، B3 ، C  و آهن و پتاسيم مي باشد.

2) بدن را قليايي مي كند.

3) خنك كننده است و براي پايين آوردن تب مفيد است.

4) ورم روده كوچك را رفع مي كند.

5) براي ورم ريه مفيد است.

6) ملين است و يبوست را برطرف مي كند.

7) براي لاغر شدن  و كم كردن وزن مفيد است.

8) اسفناج به دليل داشتن ماده اي بنام اسپيناسين، هضم غذا را تسريع مي كند. اين ماده باعث تحريك معده و ازدياد ترشحات آن مي شود.

9) خوردن اسفناج پخته يا بوراني در رفع تشنگي موثر است.

10) غرغره آب خام يا پخته ي اسفناج، براي از بين بردن ورم و درد گلو مفيد است.

 

11) براي رفع سرفه هاي خشك ،برگ اسفناج را با جو پوست كنده و روغن بادام بپزيد و بخوريد.

12) آش اسفناج با گشنيز ، براي سردردهايي كه ناشي از سوء هاضمه و اختلال دستگاه گوارش است، مفيد مي باشد.

13) اگر آش اسفناج را با آب ليمو و سماق يا آب غوره بخوريد، سردردهاي ناشي از اختلال كيسه صفرا را برطرف مي كند.

14) خوردن اسفناج از سرطان جلوگيري مي كند، مخصوصا در افرادي كه به مصرف الكل و سيگار عادت دارند.

15) تحقيقات دانشمندان نشان داده است كه اسفناج در پيشگيري از سرطان روده بزرگ،  معده،  پروستات،  ‌حنجره و رحم موثر است.

16) اسفناج، كلسترول خون را پايين مي آورد.

17) بهترين دارو براي كساني است كه مبتلا به كم خوني هستند.

18) اسفناج مانند جارو، روده بزرگ را تميز مي كند.

19) ترشحات لوزالمعده را افزايش مي دهد.

20) اسفناج، سبزي مفيدي براي تقويت اعصاب است.


 اسفناج، تعداد گلبول هاي قرمز خون را افزايش مي دهد، بنابراين بهترين دارو براي افراد مبتلا به كم خوني است.
21) اسفناج پخته، براي رفع بيماري آسم  و گرفتگي صدا بسيار موثر است.

22) رماتيسم و نقرس را درمان مي كند.

23) براي زياد كردن شير در مادران شيرده  موثر است.

24) سابقا نوعي شربت از اسفناج تهيه مي شد كه در معالجه خونريزي ها و كم خوني از آن استفاده مي كردند.

25) تخم اسفناج ملين و خنك كننده است.

26) تخم اسفناج براي برطرف كردن ورم كبد و يرقان  مفيد است.

27) اسفناج، تعداد گلبول هاي قرمز خون را افزايش مي دهد.

28) اسفناج ،چون داراي كلروفيل است، عضلات روده را تحريك كرده و تخليه مدفوع را آسان مي كند.

29) اسفناج اسيديته ي خون را کم مي کند و عضلات و استخوان ها را تقويت مي نمايد.

30) رعشه و بوي بد دهان  را از بين مي برد.

31) قوت غذايي اسفناج از ساير سبزي ها بيشتر است، مشروط بر اينکه آب آن را دور نريزيد و از ساقه هاي نازک و نورسته ي آن در سالاد استفاده کنيد.

32) باعث افزايش اشتها به خصوص در کودکان مي شود.

33) براي معالجه کک و مک، اسفناج را در روغن زيتون قرار دهيد و بعد روي صورت بگذاريد.

 


مضرات :
اسفناج بعلت داشتن اگزالات، براي بيماران مبتلا به ورم مفاصل  و سنگ هاي كليه  و مثانه مناسب نيست. ضمنا افرادي كه سرد مزاج هستند، بايد اسفناج را با ادويه هاي گرم نظير فلفل، دارچين، زنجبيل و هل ميل نمايند.